Aktualne informacije in TV vsebine

Vraščen noht – tegoba današnjega časa

vrascen-noht

Vraščen noht vpliva na kakovost našega življenja

Vraščen noht nam povzroča nemalo težav. Od tega, da nas izjemno boli do tega, da lahko pride do precej neprijetnega vnetja, zagnojenosti obnohtnega tkiva in velikokrat tudi na koncu do operacije oziroma delne ali popolne odstranitve nohta, s katero želijo zdravniki sanirati vraščen noht.

Vraščen noht nastane kot posledica nepravilnega striženja nohtov na nogah, povečane telesne teže, preozke obutve, potečih stopal, včasih pa je vraščen noht tudi genetsko pogojen. Vraščen noht ločimo na tri stopnje. Prva stopnja je ko opazite rdečico na koži okoli nohta, oteklino in ko začutite neprijetno bolečino ob pritisku na mesto ob nohtu. Na tej stopnji je potrebno takoj odreagirati. Druga stopnja je, ko se zanki iz prve stopnje poslabšajo in opazimo tudi gnojni izcedek. Tretja stopnja pa pomeni poslabšanje stanja in prve in druge stopnje, poleg tega pa že opazimo povečano stransko kožno gubo in razrast vnetno spremenjenega tkiva, ki mu pravimo hipergranulacija.

Vraščajo se nam lahko vsi nohti na nogah, vendar pa je najpogostejše opaziti vraščen noht na palcih. Ob katerem koli znaku, ki nam kaže na vraščen noht priporočamo takojšen obisk medicinske pedikure, kjer bodo vraščen noht primerno in pravilno sanirali. Odstrigli bodo predel nohta, ki se vrašča v okoliško tkivo, po potrebi pa tudi namestili sponko za vraščen noht. Sponka bo pomagala nohtu, da se bo poravnal in začel rasti pravilno, ter s tem preprečila ponovno vraščanje nohta. Vraščen noht lahko v kanalu tudi podložimo s tamponažo in s tem preprečimo mehansko drgnjenje nohta ob okoliško tkivo in nadaljnje vraščanje nohta.

Kaj narediti, ko opazimo, da imamo vraščen noht?

Vraščen noht lahko preprečimo sami in sicer s tem, da skrbimo za to da so naši nohti pravilno ravno postriženi, da nosimo dovolj veliko, široko in udobno obutev, da nimamo prevelike telesne teže, da poskrbimo za to, da se naša stopala čim manj potijo in da redno enkrat mesečno obiskujemo
pedikerko. Le tako lahko pravočasno odkrijemo nepravilnosti na naših nohtih in morebitno nepravilnost v našem obnohtnem kanalu. Včasih je dovolj za neprijeten občutek ob nohtu tudi poroženela koža, ki se nabira v kanalu. Obnohtne kanale vam bo pedikerka ob mesečnih obiskih redno čistila in skrbela da je v njih dovolj prostora za normalno rast nohta.

Vsakakor pa odsvetujemo samostojno sanacijo vraščenega nohta doma. Saj lahko domači pribor, ki ni sterilen in nestrokovno saniranje privede do hudih komplikacij.

Če torej povzamemo, kaj je tisto najbolj pomembno, da preprečimo vraščanje nohtov na nogah, lahko rečemo, da je to redna in dosledna skrb za stopala z rednimi obiski pedikerskega salona, pravilno krajšanje nohtov – v kolikor nismo prepričani, da jih znamo pravilno postriči svetujemo, da to delo
prepustite profesionalki v salonu, dovolj udobna in široka obutev, skrb za normalno telesno težo in skrb, da so naša stopala čim bolj suha (zračna obutev, nogavice iz bombaža, bambusa ali konoplje). V kolikor se vam vraščen noht ponavlja, pa je edina rešitev medicinska sponka, ki bo pomagala, da bo vaš noht začel rasti bolj ravno in se ne bo ukrivljal v kanal, kjer povzroča težave.