Aktualne informacije in TV vsebine

Dražba imetja preložena

Okrajna sodnica Natalija Lebar je preložila dražbo nepremičnin Marjana Maučeca. Kot je poročal časopis Vestnik, je Okrajno sodišče v Murski Soboti zaradi izterjave 490.557 evrov in 559,89 evra s pripadajočimi obrestmi, ki jih od sekretarja državnega sveta terjata Davčna uprava RS (Davčni urad Murska Sobota) in ljubljanska poslovna enota zavarovalne družbe Adriatic Slovenija, odredilo prodajo nepremičnin v njegovi lasti, katerih vrednost so ocenili na 626.334,81 evra.

Na dražbo (med drugim 39,6 hektara gozdov, njiv, travnikov in pašnikov pretežno na Goričkem, dve poslovni in ena stanovanjska hiša) namreč niso prišli niti upniki niti dolžnik ali morebitni kupci. Sicer Maučeca 12. februarja na okrajnem ljutomerskem sodišču čaka še prodaja njegovih poslovnih prostorov v Ljutomeru zaradi izterjave 442 tisoč evrov. Upnik je Hypo Alpe Adria Bank. Vodja murskosoboškega okrožnega državnega tožilstva Žarko Bejek pa je sporočil, da proti Maučecu na tukajšnjem sodišču poteka preiskava zaradi zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj oškodovanja upnikov in zaradi kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listin. Vplivni človek Slovenske ljudske stranke (SLS) je po prepričanju tožilcev denarne prilive z blokiranega podjetniškega računa preusmeril na drug bančni račun. Maučec naj bi medtem, ko mu je banka blokirala račun podjetja, ker je dolgoval denar upnikom, uporabljal osebne račune, kamor se je stekel prihodek podjetja. S tem se je izognil poravnavi obveznosti upnikov podjetja.

Kot je še poročal Vestnik, se pri tem se poraja tudi vprašanje politične odgovornosti oz. ali bi Marjan Maučec moral odstopiti s položaja sekretarja državnega sveta. Maučec, ki je tudi predsednik prekmurskega regionalnega odbora Slovenske ljudske stranke, naj bi imel veliko vlogo pri postavitvi Radovana Žerjava na čelo SLS. Slednji pa je pred časom napovedal, da želijo v stranki dvigniti etične standarde, zaradi česar je stranko moral zapustiti župan Črnomlja Andrej Fabjan, ker je sprejel ponudbo za 99-odstotni popust pri avtomobilskem zavarovanju. Takrat je Žerjav tudi napovedal, da bo stranka v prihodnje v vseh podobnih primerih ravnala enako. Na vprašanje, ali bo Žerjav zahteval izključitev Marjana Maučeca iz SLS, enako kot v primeru Fabjana, je ta med drugim odgovoril, da v zvezi z omenjenim primerom v SLS zaenkrat še zbirajo informacije: »V vsakem primeru pa smo v SLS odločeni vzpostaviti red in pometati tudi pred svojim pragom. Ob tem je treba poudariti, da niso vsi očitki, ki se pojavijo v medijih, vselej tudi utemeljeni na realnih osnovah oz. dejstvih, saj gre marsikdaj tudi za politično motivirane očitke.«

Maučec je povedal, da zaradi zadeve ne namerava odstopiti z mesta sekretarja državnega sveta, saj trdi, da prihodkov, od katerih bi moral plačati davek, nikoli ni bilo, pritožil pa se je tudi na vrhovno sodišče. Predsedniku stranke pa je že ponudil svoj odstop iz stranke. Obljavljeno v Vestniku.